Din culisele Selgros Iași

Aplicația de fashion by Centrul Comercial Felicia
iunie 29, 2016
Tu porți salopete?
iulie 5, 2016

Dragii mei,

Astăzi o să vă vorbesc despre o experiență faină pe care am trăit-o ceva timp. Deja sunteți familiari cu faptul că sunt atrasă de un stil de viață sănătos și că sunt atentă la ceea ce mănânc sau cumpăr. Îmi place să încurajez producătorii sau companiile care sunt corecte și respectă consumatorii și sunt de părere că astfel de entități trebuie promovate și motivate.

Deși eu nu consum carne decât super ocazional, că doar nu am să fiu genul de ”vegetariană” care vai dacă gustă o guriță o să leșine :)) Nu-mi plac snobismele…prietenului meu îi gătesc carne. Suntem norocoși că de cele mai multe ori primim carnea de la țară și atunci nu ne mai facem griji de faptul că ar avea și alte adaosuri ”necredincioase” pe care de cele mai multe ori marile companii le utilizează.

Să vă spun sincer, evitam să cumpăr din hipermarketuri pentru că mereu am avut impresia că în privința cărnii ne mint cel mai mult. Până nu demult, când l-am cunoscut pe managerul Selgros Iași care ne ajuta cu un proiect destinat ajutorului familiilor defavorizate în preajma sărbătorilor și a cărui coordonator am fost în cadrul Rotaract.

Discutând despre proiecte, inevitabil am ajuns să abordăm și alte subiecte, iar cum pe mine mă interesează un stil de viață sănătos, trebuie să recunosc că-mi place să trag de limbă oamenii, și în special cei responsabili de produsele pe care le oferă consumatorilor. Ajunsesem la cuvântul carne și la cum putem identifica dacă e sănătoasă sau nu. Sfatul primit de la el a fost: ”Dă-i unei pisici o bucățică de carne și vezi dacă o mănâncă, dacă refuză înseamnă că nici tu nu ar trebui să mănânci acel produs”. Interesant, dar am rămas cu o urmă de scepticism (Toma necredinciosul girl) și cu gândul ”eiii, nu cred că fac aștia produsele cum trebuie, doar n-o să-mi spună mie că doamne ei fac produse nasoale”.

Am rămas totuși cu un semn de întrebare, am căutat feedback de la alți consumatori de carne de la Selgros, toți erau foarte mulțumiți ”vorba aia, toți spuneau că micii au gust de carne” :)). Buuun, dar eu tot nu sunt mulțumită sută la sută, mai vreau dovezi. Și ce să vezi, îmi spune domnul Tronaru – managerul Selgros Iași, ”tu știai că orice consumator poate intra în zona unde se pregătește carnea?” Hmmm, pe asta nu o știam, adică ei chiar mă lasă să vin să văd eu ce fac acolo și ce pun pe lângă carne? E rentabil pentru ei? Dacă descopăr ceva ”neortodox”?

Și atunci mi-a venit ideea, ia să-mi iau echipa din Kooperativa 2.0, că doar dacă suntem mai mulți puterea crește, iar dacă ne ascund ceva omuleții ăștia îi demascăm :)) Și i-am zis managerului, ”Noi vrem să vizităm culisele și să vedem în ce condiții se prepară carnea!” Oamenii foarte deschiși, ne-au primit și ne-au arătat tot ceea ce am vrut să știm.

final-261

final-49

final-302

Ce am descoperit?

– Calitatea cărnii este asigurată de o ștampilă ovală de la producător și reprezintă marca de sănătate. Mulți dintre producători nu doresc să colaboreze cu Magazinele Selgros, doar pentru că li se cere controlul de calitate. Pentru că totul este înregistrat într-un sistem electronic care ține evidența fiecărei bucăți de carne care intră în dezpozitele Selgros, oferă posibilitatea verificării oricărui lot și a calității acestuia. Așadar, atenție după bulinuța ovală 🙂

– Zona în care se tranșează carcasa de porc și ambalarea este vizibilă în magazin. Astfel, fiecare consumator poate observa orice ”mișcare”. Ce fain ar fi să facă toată lumea la fel, nu?

– Dacă este să vorbim despre carne fără E-uri și conservanți, valabilitatea acesteai trebuie să fie de câteva zile. Așadar, atenție!

– Interesant cum se pregătesc crenvuștii de porc marca Selgros. Conțin 70% carne macră și 30% grăsime, sare neiodată, condimente naturale și extract de kombucha (un extract care se regăsește în ceai și care dă culoarea roșiatică a crenvuștilor). Nu se folosește nitrat de sodiu și nici un fel de E-uri. Toată combinația se introduce într-un malaxor, iar pentru că turația e mare și pentru a evita supraîncălzirea se adaugă o pungă de gheață. Pentru membrana exterioară se folosesc mațe naturale de oaie. După care se afumă într-un dispozitiv pentru afumat, care folosește (ATENȚIE!) rumeguș. Cât se poate de natural nu? Termenul de valabilitate al crenvuștilor este de 8 zile. Problema este că nu rezistă nici măcar o zi în unitate, drept dovadă că atunci când am ajuns în magazin raftul era gol 🙂 Aaaaaa, și crenvuștii din pui sunt un mit! – vorba domnului Nelu Munteanu – omul responsabil de realizarea produselor din carne Selgros.

final-215

final-237

final-189

– Toate produsele se afumă în acel dispozitiv care utilizează doar rumeguș pentru afumare. Exact ca la bunici 🙂

– Orice client este invitat să vadă aceste procese și mi se pare o atitudine de respect din partea companiei față de consumatori. Chiar vă invit să faceți acest tur!

Din punctul meu de vedere, este foarte important să fim informați corect iar companiile care nu ascund acest lucru și chiar ne încurajează să le trecem pragul în culise mi se par că au coloană vertebrală și profesionalism. Atitudinea pornește de la noi și trebuie să cerem aceste drepturi, să-i puricăm cu întrebări, să analizăm, să observăm și să educăm. Mă bucur mult că am trăit această experiență care m-a motivat să fiu mai îndrăzneață în a cere mai multe informații decât cele care mi se oferă. Unde există ezitare, există un semn de întrebare. Bravo, Selgros Iași, ați câștigat încrederea totală a unui client!

final-293

final-308

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.