Turist în orașul meu

Gânduri de primăvară
aprilie 20, 2016
Cum purtăm fusta din denim?
aprilie 23, 2016

Dragii mei,

Vreau să vă povestesc despre o experiență trăită pentru prima dată. Am fost turist în orașul meu, oraș care m-a adoptat de prin 2009 și pe care îl consider parte din viața mea. Este ciudat că de multe ori ne cufundăm în diferite activități și uităm de minunățiile care ne înconjoară, de istorie și bun gust, de munca și arhitectura atâtor stimabili.

Totul a pornit de la inițiativa lui Matei, care este membru în Kooperativa 2.0 și ghid la Școala de Ghizi și Asociația Turistică Ghizii României. Ne spunea el la un moment dat că o să ne facă o supriză. Zis și făcut, ne anunță că sâmbătă dimineața, chiar de la 09:30, ne întâlnim în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” deoarece vom face un Iași Blogging Tour. Aaaa, să nu vă uitați acasă papionul sau cravata. Aveți dress code! 🙂

Vă mărturisesc sincer că urăsc să mă trezesc dimineața, mai ales în weekend. Cu toate acestea, mi-am pus 5 alarme, am tot amânat câte 5 minute, dar într-un final am ajuns la 9:29 în locul stabilit. Chiar am fost mândră de mine, având în vedere că de cele mai multe ori întârzii.

Pentru a ne simți cu adevărat ca într-un tur al orașului, Matei și-a invitat încă 2 colegi din breaslă, Victoria și Alexandru. Astfel, trio-ul format ne-a trimis într-un cu totul alt cadru. Simți pasiunea pentru istorie și pentru ceea ce fac din vorbele lor. Parcă ajungeai să călătorești în timp și să-ți imaginezi că ești acolo cu mintea, cu gândul, cu simțurile.

Și să începem turul orașului… Peste 30 de bloggeri au spus prezent și au respectat dress code-ul. Nu ne-a mai rămas decât să vizităm primul obiectiv de pe listă, și anume, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Ce-i drept, mai fusesem prezentă în această clădire plină de istorie, cultură,  cu o arhitectură excepțională și de fiecare dată mă minunam de sala mare de spectacol, care în sinea ei este un peisaj excepțional ce-ți încântă privirea. Mobilier atent ales, detalii minuțios lucrate și picturile în stilul rococo îți creează un cadru de poveste. Știam că este cel mai vechi teatru din țară și că este inclus în topul celor mai frumoase din lume, însă nu-mi trecea prin gând că Teatrul Național din Iași este singurul din țară care are cortina principală pictată.

IMGP1029 (1)

IMGP1045

IMGP1051

După clipe îndelungi, ațintite spre picturile și detaliile teatrului și după o serie sănătoasă de fotografii, că doar suntem bloggeri :), am poposit la cel de-al doilea obiectiv: Palatul Roznovanu, sau Primăria Iași, cum o știm în prezent. Cu toate că s-au făcut toate demersurile și s-a încercat pe toate căile posibile, se pare că deschiderea din partea conducerii nu a fost extraordinară. Astfel, cu toate că nu am intrat în clădire, Victoria ne-a trimis în lumea burgheziei și ne-a dat frâu imaginației, povestindu-ne de petrecerile și balurile de odinioară și despre istoria ce stă la baza acestui impresionant Palat.

Ne trezim la realitate și uităm de balurile regale, deoarece trebuie să ajungem la cel de-al treilea obiectiv: Catedrala Romano-Catolică. Deși, vizitasem alte catedrale în alte orașe, pe aceasta nu apucasem să o văd. Ceea ce mă minunează de fiecare dată în cultul romano-catolic este orga specifică fiecărei catedrale, spectacolele sunt de excepție și nici de această dată nu m-a dezamăgit. Totuși, cu ceea ce am rămas în minte a fost bunătatea, entuziasmul și zâmbetul pur al domnului Emil Bejan, care ne-a făcut ghidajul Catedralei. Un om care transmitea o sinceritate pură, o căldură sufletească care te invita să-i mai pui câteva întrebări doar de dragul de a-l auzi. Este un exemplu de urmat!

IMGP1067

Și pentru că nu ne-am oprit aici, deși ne-am fi dorit să mai stăm pe acoperișul Catedralei de unde puteai vedea o mare parte din oraș, ne-am mobilizat și ne-am orientat spre cel de-al patrulea obiectiv – Casa Dosoftei. Vă recomand să apelați la Alex pentru a vă împărtăși întreaga poveste cu patos, dar și controversele despre Casa cu Arcade.

IMGP1075-Pano

Priveliștea de pe acoperișul Catedralei.

DSC_0273

Atracția turului a fost Palatul Culturii. Ce-i drept, îmi doream foarte mult să-l vizitez. Când m-am mutat în Iași era deja în renovare și nu apucasem să-l văd. Cu toții am rămas uimiți de ceea ce am regăsit. Ne era destul de greu să fim atenți la povestea ghidului, deoarece încercam să facem poze la fiecare colțișor. Cred că toată lumea era încărcată de o sumedienie de emoții, de la curiozitate, la uimire și bucurie. Totuși, am reținut că Palatul Culturii este ultima clădire din lume care a fost contruită în stilul neogotic.

IMGP1090

IMGP1091

IMGP1102

IMGP1097

DSC_0329

DSC_0344

Am cutreierat sălile, am făcut poze pe holuri și am ajuns până la turnul cu ceas, unde am întâlnit un domn minunat și dedicat muncii de aproape 4 decenii. Este vorba de Ion Cristea. Sper să aveți ocazia să-l cunoașteți și să asculați povestea minunatului ceas care va cânta Hora Unirii la fiecare fix de oră.

Pe data de 27 aprilie are loc evenimentul Ziua Porților Deschise la Palatul Culturii, unde sunteți invitați cu mic, cu mare să vedeți această construcție grandioasă cu un interior care te lasă fără cuvinte. Mai multe detalii despre costuri găsiți pe site-ul Palatului.

IMGP1115

IMGP1144

IMGP1149

IMGP1167

IMGP1193

IMGP1172

Priveliștea din turnul cu ceas.

Și pentru că deja era ora 14:00, iar noi ne gândeam doar la mâncare, am poposit nerăbdători la Cârciuma Veche. Mâncarea a venit într-un timp mult mai scurt decât îmi imaginam, deși era destul de aglomerat. În timpul așteptării, ne-am amuzat de creativitatea denumirilor din meniuri. 🙂

În concluzie, nu pot decât să le mulțumesc lui Matei Marian, Victoria Bejan și Alexandru David, Școlii de Ghizi Iași și Asociației Turistice Ghizii României, pentru că au făcut posibilă această aventură de a fi turist în orașul meu. Într-adevăr când ai oameni pregătiți pentru un asemenea tur, ți se schimbă perspectiva și întreaga viziune a tot ceea ce te înconjoară. A fost o experiență pe care aș repeta-o oricând!

129

Kooperativa 2.0, you rock!

Mulțumim și dragilor noștri fotografi: Constantin Ciobanu și Victor Cojocaru. Și draga mea, Andreea, care a fost răbdătoare cu toate fashion bloggerițele și a făcut o tonă de pozici 🙂

Vă pup și vă îmbrățișez cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.