Un stil de viață sănătos și efectele asupra sănătății

Black and Blue for the First Meeting
septembrie 18, 2015
Detalii care fac diferența în ținuta ta
octombrie 26, 2015

”Ești ceea ce mănânci!” Realitate sau mit? Cunoaștem cu toții zicala, dar de foarte multe ori nu îi acordăm nici minimul de atenție.

Sunt o mâncăcioasă desăvârșită, ador mâncarea și ador să gătesc în timpul liber. Însă, până acum doi ani nu reflectam mai deloc la ceea ce mâncam. Aveam momente, în special în liceu, când mâncam un meniu Big Mac de 4-5 ori pe săptămână, neapărat meniul large. Mâncam ce aveam chef și ce era cel mai nepotrivit pentru organismul meu. Dar să o luăm cu începutul. Astăzi vă voi împărtăși despre stilul meu de viață în ceea ce privește mâncarea și motivele pentru care am adoptat acest mod de viață din prezent de care sunt foarte încântată.

Ca sa vă creez un background….Fiind prima fată și destul de alintată, dragii mei părinți îmi făceau de foarte multe ori pe plac când eu refuzam verdețurile din supe și borșuri. Nu prea mâncam legume în afară de roșii și castraveți și astfel m-am trezit după trecerea anilor că eram foarte sensibilă, că imunitatea îmi scăzuse semnificativ, răceam des, leșinam din cauza lipsei de calciu (chiar de 5 ori pe săptămână), aveam probleme cu tenul, probleme cu stomacul și digestia, probleme ginecologice și altele pe care nu mi le mai amintesc. În total am acumulat: 2 operații cu anestezie parțială, 2 cu anestezie totală și 9 puncții. Dacă ar fi să fac o glumă, aș spune că sunt bogată ”în probleme”. Cu toate astea, regula numărul 1 îmi spune să nu-mi pierd niciodată entuziasmul.

Și totuși, de unde și până unde un stil de viață sănătos? Păi, am trăit cu haosul de a mânca ce vreau și cum vreau și cu problemele mele până am avut norocul de a primi un ”glonț” de deșteptare. În anul 2013 am fost în SUA cu programul Work&Travel, living my American dream, cum ar spune toți studenții. Îmi luasem un credit și nu voiam sub nici o formă ca ai mei să-mi plătească, așa că am început rapid să-mi caut un al doilea job, ba chiar al treilea. Partea bună la angajatorii mei a fost că toți îmi asigurau mâncarea, partea proastă e că mâncarea din SUA înseamnă fast food sau foarte picant. Și uite așa, pentru câteva luni, m-am ”îndopat” cu prăjeli, hamburgeri, carne, carne și iar carne… fast food, fast food și iar fast food, încât din momentul în care m-am întors în România efectiv nu suportam să mai văd fast food-urile. Evident, pe lângă aceasta, tenul îmi era la propriu plin de infecție, aveam probleme tot mai mari cu digestia, pusesem și câteva kilograme, nu mă simțeam deloc bine în pielea mea.

Am început să citesc despre ce înseamnă un stil de viață sănătos. M-am documentat luni întregi. Țin minte că citeam Studiul China cu sufletul la gură în fiecare seară și mă regăseam de foarte multe ori. Și am început, era cam undeva în noiembrie 2013. Renunțasem semnificativ la prăjeli, am renunțat la mezeluri, mâncam doar carne de pui și pește. Totul s-a desfășurat treptat, până corpul meu s-a obișnuit cu noul stil, lăsându-l pe el să hotărască când este momentul pentru următorul pas. Simțeam că trebuie să-mi curăț organismul de tot ceea ce i-am oferit atâta timp și prin februarie 2014 am hotărât să fac o cură de dietă vegană timp de 3 luni, practic renunțasem la carne, ouă și lactate.

Vreau să vă mărturisesc că după nici 2 săptămâni nu mai aveam probleme cu digestia și nu am mai avut nici până în prezent. Tenul mi s-a curățat și nu mai aveam pic de infecție. Începeam să mă simt mult mai bine, deja ajunsesem și la greutatea dorită, dar asta nu a fost o problemă neapărat. După cele 3 luni, am adăugat treptat produse lactate, ouă și pește, iar în prezent mai mănânc din când în când carne de pui (puii neapărat crescuți la țară și doar de la părinții mei).

Suntem în 2015 iar dieta mea este de 90% ovo-lacto vegetariană, iar 10% sunt excepțiile de carne de pui și pește sau dacă mai am alte pofte. Am leșinat doar de 2 ori de când am adoptat acest mod de viață, analizele de anul acesta au ieșit foarte bune, calciul în parametrii normali, nu am carențe în ceea ce privește  proteinele din organism, imunitatea a început să crească (încă lucrez la ea 🙂 ). Așadar, pot spune că asupra mea acest stil de viață a avut un efect pozitiv.

Dar pentru că nu vreau să mă lungesc foarte mult în acest articol, sfatul meu este că ar trebui să adoptați un mod de viață care vă face bine, nu pentru că este în trend, nu pentru că așa vor alții, nu pentru că face celălalt. În momentul în care vă simțiți bine cu ceea ce mâncați și sunteți încântați de alegerile făcute atunci înseamnă că ați luat cea mai bună decizie pentru voi.

Un alt sfat, în cazul în care doriți să vă schimbați stilul de viață, vă recomand să aveți răbdare cu voi și cu corpul vostru. Documentați-vă până să luați această decizie, pentru că nu este așa ușor precum pare, deoarece în momentul în care renunți la ceva trebuie să știi cu ce anume îl înlocuiești. Citiți cărți și site-uri certificate, verificați sursa, nu orice se găsește pe internet este corect din punct de vedere al informație.

În încheiere să repetăm sfaturile importante: citim și avem răbdare cu corpul nostru. Eu iau în considerare aceste 2 aspecte  în mod continuu și mereu am de învățat.

IMG_20150826_161426

„You are what you eat!” Myth or reality? A saying we all know, but one which we scarcely treat accordingly, paying less attention to it than we actually should.

I am a huge fan of eating, I adore food and I love cooking in my free time. But it wasn’t until two years ago that I started to actually think about what I was eating. There were times, especially in High School, when I used to eat a Big Mac menu 4-5 times a week, certainly a large one. I ate everything I wanted and obviously that with which my organism wasn’t happy. But let us start with the beginning. Today, I will share with you my thoughts regarding food and the reasons why I chose the lifestyle I have now, a decision I am very proud of.

Just to give you an idea of the background I had… Being the first born in my family and thus quite a spoilt child, my dear parents never got in my way when I refused to eat the herbs from soups; I didn’t quite eat any vegetables other than cucumbers and tomatoes and so, within the years to come I ended up being very sensitive, my immune system had dropped significantly low, I could very easily catch a cold, I would faint because of lack of calcium in my body (even 5 times a week), I had skin problems, stomach and digestion issues, gynecological disorders, and so on. In total, I went through two surgeries on partial anesthesia, two surgeries on total anesthesia and nine punctions. If I were to make a joke, I would say I am rich in problems. However, my number 1 rule is to never lose my enthusiasm.

Still, why a healthy lifestyle all of a sudden? Well, I lived within the chaos of eating what I wanted and how I wanted, and with the problems I had because of that, until I was lucky enough to receive a wake up call „bullet”. In 2013 I went to the USA with Work&Travel, living my American dream, as students would usually call it. I got a bank loan and I did not want my parents to pay it for me, so I started very quickly to look for a second job, and then for a third one. The good part was that food  was provided by my employers, but the bad part was that food in the US means either fast food or very spicy food. And so, for several months, I stuffed myself on hamburgers, fried meat, meat and again meat… fast food, fast food and again fast food so that the moment I came back to Romania I literally could not stand to see any more fast food. Obviously, in addition to that, I could tell that the skin on my face was really infected, I had bigger and bigger digestion issues, some extra weight, I simply wasn’t feeling well at all in my own skin.

I started reading about what a healthy lifestyle meant. I spent months on doing research. I remember I used to read the China Study every night very carefully and I could see myself there very often. It must have been in November 2013 when I started it all. I had significantly given up fried food, cold meats, eating only chicken and fish. This process developped gradually, until my body got used to the new lifestyle, and so I let it decide the right moment the next step was to be taken. I felt I had to clean my organism of everything I gave it for so long and in February 2014 I decided to stay on a vegan diet for 3 months, which meant no meat, eggs and dairy products.

I want to tell you that in less than 2 weeks I no longer had digestion problems and they stopped ever since. The skin on my face was finally clean, no infected areas. I began to feel much better, I had already reached the desired body weight, although this wasn’t necessarily a problem for me. After the 3 months passed, I gradually added dairy products, eggs and fish, and at present I eat chicken from time to time (on condition that it be from my parents’ household).

Here we are in 2015 and my diet is 90% ovo-lacto vegetarian, and 10% constitute the exceptions of chicken and fish or any other wishes of mine. I have fainted only 2 times since I adopted this lifestyle, my medical tests this year are very good, calcium is in normal parameters, I do not have any protein deficiency, and my immunity has started to grow (I am still working on it 🙂 ). Therefore, I can say that this lifestyle had very positive effects on my life.

But because I don’t want to be too long about it in this article, my advice is you should adopt a lifestyle  that makes you feel good, not because it’s in fashion, not because of others, not because somebody else is doing it. The moment you feel good about what you eat and you are pleased with the choices you make, then it means you have taken the best decision for you.

Another piece of advice in case you want to change your lifestyle, I recommend you to be patient with yourself and your body. Do some reasearch before you take this decision, since it is not as easy as it might seem, because you have to find a replacement for something that you give up. Read books and visit certificated websites, verify the source, because you can’t trust everything they write on the Internet.

In conclusion, let us repeat the important advice: we must read and be patient with our body. I have always taken into consideration these two aspects and I have always learned from it.

IMG_20151017_203326

Sper că nu v-am plictisit și poate că o să vă dea de gândit atunci când aveți probleme de sănătate, dacă nu cumva de fapt este vina noastră și că noi contribuim prin alimentație în agravarea acestora.

P.S. Vegetarienii nu mănâncă doar salate 🙂 În imagine vă împărtășesc ce am mâncat la cină în weekend când a venit surioara mea în Iași: Bruschette cu roșii și usturoi, ardei copți cu ceapă, sos de roșii și busuioc, mămăliguță cu telemea de capră.

Vă pup și vă îmbrățișez cu drag! Și vă poftesc la masă 🙂


I hope this article wasn’t too boring for you and I really want you to consider what you have read, especially if you have some health problems, because it might as well be our fault when our eating habits do contribute to the worsening of our health issues.

P.S. Vegetarians don’t eat only salads 🙂 In this image, I share with you what I had for dinner at the weekend when my sister came to visit me in Iasi: garlic and tomatoes Bruschetti, roasted peppers with garlic, basil and tomatos sauce, polenta with goat cheese.

Kisses and hugs! Enjoy your meal! 🙂

1 Comment

  1. […] 2013, de când am început să am un stil de viață mai sănătos (aveți aici un link despre cum a început totul), nu m-am oprit doar la mâncare, s-a schimbat și ritualul de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.